Asennusohjeet

Asennusohjeet

Ajax turvajärjestelmän asentaminen

Nämä asennusohjeet on ensisijaisesti tarkoitettu asennuskumppaneidemme hyödynnettäväksi, mutta soveltuvat myös omatoimiasiakkaiden käyttöön.

Ajax turvajärjestelmän asentamiseen tarvitset vain älypuhelimen, johon on asennettu Ajax PRO mobiiliapplikaatio (loppukäyttäjälle ja itseasennusta tekeville kotiasiakkaille riittää Ajax mobiiliapplikaatio) sekä joitain perustyökaluja, kuten ruuvimeisselin ja poran. Molemmat Ajax mobiiliapplikaatiot ovat suomenkielisiä (valittavissa luonnollisesti myös muita kieliä). Ajax mobiiliapplikaatioiden kautta on pääsy laitevalmistajan asennus- ja käyttöohjeisiin (englannin kieliset). Tässä FINSECin tekemässä ohjeessa esitellään järjestelmän asennuksen keskeiset vaiheet.

Keskusyksikön asennus

Ajax keskusyksiköt – HUB:it – ovat käyttövalmiita heti laatikosta otettuna. Keskusyksikköä ei tarvitse purkaa: järjestelmä ohjelmoidaan mobiiliapplikaation kautta, ja SmartBracket -asennusalusta yksinkertaistaa sekä nopeuttaa laitteen kiinnittämisen seinäpintaan.

Keskusyksikön käyttöönotto:

1. Liu'uta SmartBracket-asennuspaneeli auki.

2. Kytke virtalähde ja Ethernet-kaapelit, aseta SIM-kortti (optio).

SIM-kortti ei ole välttämättömyys, mutta se tarvitaan, mikäli asennuskohteessa ei ole käytettävissä ethernet-kaapeli yhteyttä ja/tai wifi yhteyttä (Huom kaikki HUB:it eivät tue wifi yhteyttä). Mikäli käytössä on edellä mainittuja yhteyksiä mahdollistaa SIM-kortti varaviestintäkanavan hälytysten ja tapahtumien välittämiseen Internetin, tekstiviestien ja puhelujen kautta. Muista, että SIM-kortilla tulee olla ennakkoon maksettuna varoja (PrePaid liittymä) tai kuukausisopimus liittymäpalvelujen maksamiseen, ja PIN-koodin pyytäminen tulee olla pois päältä.

3. Kytke keskusyksikkö päälle ja odota, kunnes Ajax-logo muuttuu vihreäksi tai valkoiseksi.

4. Avaa Ajax PRO mobiiliapplikaatio ja luo tili (create an account), jos sinulla ei jo ole sellaista.

5. Lisää keskusyksikkö HUB painamalla “+” applikaatiossa.

6. Nimeä keskusyksikkö HUB ja skannaa QR koodi, joka sijaitsee HUB:n pohjassa tai syötä HUB ID manuaalisesti.

7. Paina ”OK” ja odota kunnes HUB ilmestyy listalle.

Laajemmat ohjeet keskusyksikön käyttöönottamiseksi löydät HUB:n käyttöoppaasta: valitse mobiiliapplikaation päävalikko (main menu) → Ohje (Help) → HUB mallisi.

Lue lisää keskusten välisistä eroista: HUB keskukset

Kun HUB keskusyksikkö tulee näkyville applikaatiossa, voit määrittää sen. HUB:n asetuksista löydät valikon, jossa on kommunikaatioparametrit (jeweler radioprotokollan asetukset) ja kommunikaatio Ajax Cloud -palvelimen kanssa (Ethernet- ja GSM-asetukset), käyttäjäoikeudet, ilmoitukset, turva-aikataulu, muistutukset geoaidasta jne. Etsi kunkin valikon yksityiskohtainen kuvaus HUB:n käyttöoppaasta.

Huomaa, että järjestelmän eheyden tarkistustoiminto (System Integrity Check function) – kaikkien laitteiden tilan tarkistaminen ennen viritystä – on oletusarvoisesti poissa käytöstä. EN 50131 (turvajärjestelmien eurooppalainen standardi) noudattamiseksi tämän toiminnon tulee olla käytössä. Voit ottaa sen käyttöön HUB:n asetuksista: Palveluvalikosta (Service menu).

Ilmaisimien asennus ja käyttöönotto

Ilmaisimet käyttöönotetaan ja yhdistetään keskusyksikköön mobiiliapplikaatiossa. Kun lisäät uutta ilmaisinta, nimeä se ja määritä se virtuaalihuoneeseen. Tämä lisää järjestelmän hälytyksiä ja tapahtumia koskevien ilmoitusten informatiivisuutta.

Uuden ilmaisimen lisääminen:

1. Avaa Ajax PRO mobiiliapplikaatio.

2. Valitse HUB johon ilmaisimet haluat lisätä ja siirry huoneet välilehteen näytön alareunasta.

3. Luo huone (create a room), nimeä se ja lisää kuva huoneesta (optio). Luo useita huoneita mikäli tarpeen.

4. Valitse luomasi huone ja paina lisää ilmaisin (Add Device). Nimeä ilmaisin, skannaa sen QR koodi ja paina lisää painiketta (add).

Mikäli huone on jo luotu, ilmaisimet voidaan lisätä ilmaisimet (Device) -välilehden kautta: Lisää ilmaisin -painikkeella (Add Device).

5. Kytke laite päälle lähtölaskentaan: ilmaisin tulee näkyviin HUB:n ilmaisinluetteloon.

6. Noudata samaa menettelyä muiden ilmaisimien yhdistämiseksi.

Kun laite on yhdistetty HUB keskusyksikköön, voit ohjelmoida sitä mobiiliapplikaatiossa. Avaa Ajax PRO -mobiiliapplikaatio → Valitse HUB → siirry ilmaisimet (Device)-välilehteen → valitse ilmaisin, jonka haluat määrittää, ja napauta sitä.

Napsauta rataskuvaketta siirtyäksesi asetuksiin. Voit määrittää ilmaisimien herkkyyden, viiveet tulo-/poistumisvaiheessa, valvonta-alueen rajauksen, hälytysten lukumäärän sekä muut parametrit. Löydät lisätietoja laitteen asetuksista käyttöoppaasta – linkki löytyy ilmaisinasetusnäytön (device settings) alareunasta.

ReX Radiosignaalin toistimen avulla voi kaksinkertaistaa ilmaisimien toiminta-alueen. Useiden radiosignaalien toistimien avulla voi laajentaa yhden turvajärjestelmän kattavuutta jopa 35 km²:iin. Muista kuitenkin, että ReX toistin voi olla yhteydessä vain HUB keskukseen: mahdollisuutta yhdistää ReX toistin toiseen ReX toistimeen ei ole. HUB mallista riippuen ReX toistimia on liitettävissä seuraavasti:

Hub 1 ReX / ReX 2

Hub 2 max 5 ReX / ReX 2

Hub 2 Plus max 5 ReX / ReX 2

Radiosignaalin testaus

Seinät, katot, selektiiviset ikkunalasit sekä muut esteet voivat lyhentää radiosignaalin kantamaa. Jokaisen ilmaisimen omasta käyttöoppaasta on löydettävissä asennussuositukset sekä radiosignaalin kantama optimaalisissa olosuhteissa. Ajax PRO -mobiiliapplikaation avulla radiosignaalin voimakkuus voidaan mitata suunnitellussa asennuspaikassa:

1. Kiinnitä laite tilapäisesti suunniteltuun asennuspaikkaan (esimerkiksi mukana tulevalla kaksipuolisella teipillä).

2. Suorita Jeweller-signaalin voimakkuustesti ja lisäksi Wings-signaalin voimakkuustesti MotionCam-ilmaisimille.

3. Jos testit vahvistivat vakaan signaalin vastaanoton (2-3 palkkia mobiiliapplikaatiossa), kiinnitä laite ruuveilla.

Käyttäjien lisääminen ja käyttöoikeuksien määrittäminen

Ajax turvallisuusjärjestelmään voidaan antaa käyttöoikeuksia eri henkilöille tai henkilöryhmille tarpeen mukaan. On suositeltavaa luoda Ajax tili pysyville järjestelmän käyttäjille. Kun käyttäjät on lisätty järjestelmään, voidaan heidän käyttöoikeuksiaan hallita pääkäyttäjän toimesta: esimerkiksi rajoittaa pääsyä tiettyihin ryhmiin, kameroihin sekä järjestelmäasetuksiin.

1. Napauta HUB mobiiliapplikaation laiteluettelossa ja siirry kohtaan asetukset (Settings) napsauttamalla rataskuvaketta.

2. Siirry käyttäjät (Users menu)-valikkoon.

3. Paina Lähetä kutsukoodi (Send Invite) ja kirjoita kutsuttavan Ajax-tilin sähköpostiosoite.

4. Paina lähetä (Send).

Automaatioskenaarioiden määrittäminen

Ajax turvajärjestelmä tarjoaa monipuoliset ja älykkäät toiminnot heikkovirta releen (Ajax Relay), vahvavirta releen (Ajax WallSwitch) sekä älypistorasian (Ajax Socket) ohjelmoimiseksi. Automaatio voi käynnistyä esimerkiksi hälytyksen yhteydessä, järjestelmän päälle/ poistilan muutoksen yhteydessä, kello-ohjauksella tai painamalla painiketta.

Älykkäitä ohjelmoituja skenaarioita voi käyttää turvajärjestelmän automatisoimiseksi ja rutiinitoimintojen vähentämiseksi. Esimerkiksi, mikäli LeaksProtect ilmaisin hälyttää kosteudesta, voidaan veden tulo katkaista automaattisesti tai Ajax Socket älypistorasian kautta voidaan ajoittaa siihen kytketyn lisälämmittimen käynnistyminen kellolla tai sähkölukko voidaan ohjata sulkeutumaan automaattisesti, kun järjestelmä kytketään päälle.

Hälytysten varmennus

Ajax turvajärjestelmällä voidaan varmentaa hälytykset ja näin vähentää ja jopa estää ns turhat ”väärät” hälytykset. Hälytysvarmennustoiminto (Alarm Confirmation function) edellyttää luettelon luomista vähintään kahdesta ilmaisimesta – niiden hälytykset otetaan huomioon varmennusta tehtäessä. Kun luettelossa oleva laite antaa hälytyksen, HUB keskusyksikkö käynnistää varmennusajastimen ja odottaa toisen luettelon ilmaisimen hälyttävän. Jos tällainen hälytys tapahtuu, järjestelmä lähettää tapahtuman/ hälytyksen varmennetulla hälytyskoodilla hälytyskeskukselle/ hälytyksen vastaanottajalle. Jos vahvistusilmaisin ei ole hälyttänyt, järjestelmä jättää hälytyksen huomioimatta eikä ilmoita siitä käyttäjille tai vartiointiliikkeen hälytyskeskukselle.

Lisäksi järjestelmä voi vahvistaa tunkeutumisen MotionCam liiketunnistimien ottamilla valokuvilla. Kun MotionCam ilmaisin havaitsee liikettä, se voi ottaa yhden kuvan tai 2–5 kuvan sarjan. Sarja kuvia näytetään mobiiliapplikaatiossa syklisinä animaatioina, joiden avulla voit arvioida, mitä kohteessa tapahtuu.

Kameroiden ja tallentimien (DVR) liittäminen

Ajax turvallisuusjärjestelmä tukee RTSP protokollaa, joka on videovalvontamarkkinoiden standardiprotokolla. Sitä käytetään useimmissa valvontakameroissa ja DVR-laitteissa. On kaksi tapaa integroida kamerat Ajaxiin: käyttämällä yksinkertaistettua yhteyttä Ajax yhteensopiviin kameroihin tai luomalla RTSP-linkki.

Tuetut kameravalmistajat:

  • Hikvision ja Safire
  • Dahua
  • Uniview

Kameravalvonnan määrittäminen RTSP-linkin avulla:

1. Siirry Ajax mobiiliapplikaation laitteet (Device) välilehteen ja vieritä alas.

2. Paina lisää laite (Add device) ja valitse sitten lisää kamera (Add camera).

3. Valitse RTSP-kameravaihtoehto: kameran nimi, linkki video streamiin sekä huone, johon kamera on määritetty.

4. Paina Lisää (Add). kuvan suoratoisto lisätään Ajax mobiiliapplikaatioon ja se tulee katseltavaksi.

Turvaryhmien määrittäminen

Ryhmätila mahdollistaa ilmaisimien jakamisen ryhmiin ja mukauttaa suojausta käyttötarkoituksen, aikataulun tai käyttöoikeuksien mukaan. Käyttäjät voivat esimerkiksi hallita ja ohjata jokaisen ryhmän suojaustilaa erikseen.

Ryhmätoiminnon hyödyntäminen:

1. Kodit, mökit ja huoneistot: Pidä tietyt huoneet, autotalli tai tallelokero aina suojattuna. Anna perheenjäsenille, kämppäkavereille tai vuokralaisille pääsy vain tiettyjen alueiden käyttöön.

2. Toimistot, toimitilat ja liiketilat: Rajoita työntekijöiden pääsyä. Käytä henkilökohtaisia KeyPad näppäimistön koodeja ryhmille hallitaksesi milloin ja kuka on kytkenyt/ poiskytkenyt järjestelmän alueen.

Ryhmätilan käyttöönotto:

1. Siirry ryhmä asetuksiin (Groups settings), valitse laitteet-välilehti (Devices tab) → HUB → asetukset (Settings)→ ryhmät (Groups).

2. Luo ryhmiä (Create groups), lisää mukautettuja valokuvia (optio), määritä kaikki ilmaisimet ryhmiin ja aktivoi ryhmätila.

Ryhmien enimmäismäärä riippuu HUB:n mallista: Hub ja Hub 2 tukevat max 9 ryhmää, Hub 2 Plus max 25 ryhmää. Muista, että yksi ilmaisin voidaan määrittää vain yhteen ryhmään.

Yhdistäminen vartiointiliikkeen hälytyskeskukseen

HUB:n asetuksista löytyvä Monitoring Station -valikko auttaa määrittämään kaikki vartiointiliikkeen hälytyskeskukseen liittämisen vaiheet: IP-osoite, portit, yhteyskanavat, salaus ja hälytyksen vahvistusominaisuudet.

Järjestelmän pääkäyttäjä voi lähettää hälytyskeskuksen liityntäpyynnön suoraan mobiiliapplikaatiosta.

1. Siirry laitteet-välilehteen (Devices tab) → HUB → Asetukset (Settings) → Vartiointiliikkeet (Security Companies).

2. Valitse vartiointiliike luettelosta ja napauta sitä.

3. Paina lähetä valvontapyyntö (Monitoring Request).

4. Odota, että vartiointiliike käsittelee pyynnön. Kun olet valmis, laiteluettelossa HUB:n lähelle oleva sireenikuvake ilmaisee yhteyden onnistumisen

Muista, että hälytysten kuvavarmennusta ei voi siirtää Contact ID:n (Sur-Gard) tai SIA-protokollan kautta. MotionCam-ilmaisimien kuvia voidaan näyttää Ajax-applikaatioissa, Ajax PRO Desktop -sovelluksessa, jossa on valvontatoiminto, sekä SBN-, Manitou- ja ABsistemDC(NG)v2 CMS -ohjelmistoissa.

Hakuehtoihin sopivia tuotteita ei löydy.
To Top